2008-05-13

Jag har inte kortisolbrist

Äntligen bra nyheter, vi kan pusta ut vad gäller kortisolet - för tillfället i alla fall. Vi kan nu konstatera att de förhöjda nivåerna av ACTH berodde på stress. Alla former av stress leder till ökad produktion av ACTH och därmed också kortisol. Vid varje akut påfrestning som t.ex. vid infektion, kirurgiskt ingrepp, fysiskt eller psykiskt behöver kroppen extra kortison. Kortison kallas det inaktiva steroidhormon som bildas i lever och njurar från kortisol. Provtagningen i mars var riktigt hemsk och det kan vi också tydligt se på mitt ACTH-värde. Att provtagningen förra veckan var lugn och fin syns också i siffrorna nedan.



Hormonet ACTH som produceras i hypophysen samverkar med kortisolen från binjurarna. Blir det för lite kortisol i kroppen ökar ACTH frisättningen och blir det för mycket kortisol i kroppen minskar ACTH produktionen. Både kortisol och ACTH har olika nivåer i blodet under dygnet. Har man fel på binjurarna kan balansen mellan ACTH och kortisol rubbas. Ser man ökade nivåer av ACTH samtidigt som kortisolet sjunker är det en indikation på en defekt.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hello! Underbara nyheter! Må gott o se till o ha en lika bra natt som du hade inatt. Kramkalas!

Anonym sa...

Vad fin bloggen är. Har inte varit inne på länge. Vad skönt med mycket sömn Freja och framförallt att värdena såg bra ut. Apropå sömn skrev jag för en halvtimme sen ett mail till din mamma Elin om just det. Vi hörs och ses kanske på måndag? /Lotta och Vilma

Anonym sa...

Snart kan mamma Elin börja extraknäcka som läkare; verkligen imponerande vad hon lärt sig! Skönt att kortisolvärdena var bättre - fortsätt så!
Kram från Magnus & Sara

Mimson sa...

kramar från Maria Öhman (Daniel Glifbergs sambo)!