2011-07-27

Enterococcus faecalis

Egentligen skulle doktorn ringa oss imorgon. Mamma kunde dock inte vänta eftersom mina symptom inte blivit lindrigare - trots 5 doser Bactrim. När vi ringde fick vi veta att provsvaret på urinodlingen kommit. Enterococcus faecalis - så heter bakterierna. Bactrim kan säkert hjälpa mot dessa men doktorn vill ändå byta till ett annat preparat med smalare verkningsområde. På så sätt kan eventuella biverkningar bli färre. Jag hoppas att den nya medicinen ger snabbt resultat så att jag snart kan få kissa i lugn och ro igen.


Lite kuriosa om Enterococcus faecalis:

Enterokocker (Enterococcus faecalis och Enterococcus faecium tillsammans med flera mindre medicinskt intressanta enterokocker) är grampositiva kocker som naturligt förekommer i den normala tarmenfloran och därmed ofta i perineum och uretra. I huvudsak är enterokocker ganska harmlösa bakterier som dock ibland orsakar kolonisation av sår, KAD, centrala katetrar, mm. Mest besvär orsakar de i samband med kolonisation/infektion av främmande material (kärlgrafter, hjärtklaffar mm).


Enterokocker och antibiotikaresistens. Enterokocker är naturligt resistenta bl a mot cefalosporiner och aminoglykosider. Med tiden har nya resistensmekanismer drabbat enterokockerna: glykopeptidresistens, kinolonresistens, trimetoprimresistens och höggradig aminoglykosidresistens. E. faecalis har som första streptokock utvecklat resistens mot ampicillin genom förvärv av betalaktamas från stafylokocker, dock ännu ej i Sverige.

Inga kommentarer: